5 hasznos tanács álmatlanság ellen

5 hasznos tanács álmatlanság ellen

A jó alvás nélkülözhetetlen a szervezetünk regenerálódásához. Konkrét, gyakorlati tanácsok az elalvás segítésére, és az alvászavar javítására. Gyógyszer helyett.

Hogy nem tudunk elaludni, annak számos oka lehet, de sok esetben egészen egyszerű a magyarázat. Jár az agyunk, ezerfelé szállnak a gondolataink; kötelességeinket, teendőinket, aggodalmainkat és reményeinket veszi sorra az elménk. Vagyis: mindazt csinálja, amit napközben is meg tudna tenni – ha adnánk neki egy negyed órát az elcsendesedésre. Az agyunknak elemi szükséglete van arra, hogy rendszerezze, összegezze a nap során minket ért tengernyi információt. Ehhez pedig nyugalom és csend kell neki – amit nap közben általában nem kap meg. Ezért használja a lefekvéskor elcsípett időt arra, hogy rendezze a szálakat, összefüggést találjon az ingerek között, és irányt szabjon, hogy merre tovább.

Negyed óra csend és gyógytea

Ha kicsit meg akarjuk könnyíteni az agyunk dolgát (és ezáltal a sajátunkat is :-)), próbáljuk ki, hogy adunk magunknak lefekvés előtt egy negyed órát az elcsendesedésre. Ilyenkor még ne feküdjünk le, hanem a lakásban egy másik kedvenc helyünkön vackoljunk be, és csak hagyjuk, hogy járhassanak a gondolataink, amerre akarnak. Ilyenkor már ne netezzünk, ne tévézzünk, ne terheljük az agyunkat új információkkal, így kezdődhet meg a nap folyamán szerzett információk feldolgozása. Megkönnyíti a folyamatot, ha iszunk egy forró teát is, évszaktól függetlenül, mert az idegrendszert jelentősen lenyugtatja egy lefekvés előtt elfogyasztott forró ital. Az ajurvéda természetes altató teája az ashwagandha („indiai ginzeng”), de ha a magyar népgyógyászatban hiszünk, fogyaszthatunk orvosi macskagyökér (valeriana) vagy citromfű teát is, amelyek köztudottan elősegítik a jobb alvást. De ugyanígy jót tehet egy kis mézes meleg tej is. Meglátjuk, az agyunk meg fogja hálálni a törődést, és jó eséllyel egészen elcsendesedik, mire ágyba kerülünk.

Jobb agyféltekés elalvást segítő technika

Biztosan észrevettük már, hogy közvetlenül elalvás előtt az agyunk képekben kezd el „gondolkozni”. Vagyis a hagyományos, nap közbeni gondolataink eltűnnek, és helyettük képek jelennek meg. Ez azért van, mert „az elalvás jobb agyféltekés műfaj”: a racionális, bal agyféltekénk elcsendesedik, és a jobb agyfélteke kerül előtérbe, amely az asszociációkért, képekért, fantáziáért felel. Ha fel akarjuk gyorsítani az elalvás folyamatát, tudatosan is „rádolgozhatunk”, hogy a jobb agyfélteke vegye át az irányítást. Vagyis amikor már ágyban fekszünk, próbáljuk meg elengedni a gondolatokat, és hagyjuk, hogy helyettük képek jelenjenek meg. Bármilyen szín, színkavalkád vagy forma. Ne egy ismert képre gondoljunk, mert az megint csak a bal agyféltekénk aktivitását jelzi. És fontos, hogy ne „gondoljunk egy képre”, hanem csak „hagyjuk, hogy megjelenjen”. Engedjük az agyunknak, hogy ő dobja fel a képeket, formákat, legyenek azok bármilyenek. Ebből a gyakorlatból szinte néhány percnyi is elég ahhoz, hogy az álom határára sodródjunk.

Melatonin

Az álmatlanság oka lehet a túl alacsony melatonin szint is. A melatonin az ébrenlétet és az alvást szabályozó hormonunk. Kutatások szerint az alacsony melatonin szint alvászavarokkal, fokozott ingerlékenységgel, fáradtsággal és szorongással járhat együtt. Ez a hormon csak teljes sötétségben termelődik, ezért elalvás előtt érdemes kikapcsolnunk minden világítás a szobában, beleértve a TV és egyéb háztartási eszközök apróbb fényeit is. A melatonint legjobb, ha orvos írja fel, de étrend kiegészítő tabletta formájában is lehet kapni, vagy az interneten rendelni. Erőteljes antioxidánsról beszélhetünk, amely kiegyensúlyozza és elősegíti az egészséges, mély alvást, és segíthet az álmatlanság és kezelésében.

Meditáció

A meditáció sok mindenre jó. Számos kutatás bizonyítja, hogy az egészségre igen kedvező hatást gyakorol, csökkenti a stresszt, növeli a kreativitást, fokozza a teljesítőképességet. Nem véletlen, hogy a kiemelkedően sikeres emberek jó része meditál. Ezen kívül az alvásunkra is jó hatással van. Ha nap közben időt szánunk a meditációra, azzal lenyugtatjuk az agyunkat, így estére nagy valószínűséggel nem fog annyira felpörögni, hogy ne hagyjon minket aludni. Csak egy példa a kutatások közül, amely a Transzcendentális Meditáció (TM) alvásra gyakorolt hatását vizsgálta: a kanadai Alberta Egyetemen inszomniától szenvedő pácienseket vizsgáltak 30 nappal azelőtt, hogy megtanultak meditálni, majd 30, 60 és 90 nappal utána. Az átlagos elalvási idő 75,6 percről 15 percre csökkent. Ugyanakkor az eredmény stabil is maradt, 1 évvel a kísérlet után is 15 perc volt az átlagos elalvási idő.

7 perc mozgás telefonos applikációval

Snassz ezt olvasni (és írni is :-)), hogy a mozgás mennyire fontos. Pedig az. A nap folyamán minket ért stresszek lenyomatot képeznek a testben, amelyben feszültséggócok alakulnak ki. Mozgással ezeket nagyon szépen fel lehet oldani, így megint csak nagyobb a nyugalom, amikor este ágyba kerülünk. Az időhiány nem lehet kifogás: ha nincs időnk futni a parkban, vagy jógázni, valamilyen rövid mozgásformát is választhatunk. Például segíthet egy applikáció is, amit egyszerűen letölthetünk a telefonunkra. Neve: 7-minute workout. A mindössze 7 percnyi gyakorlatsor összesen 14-féle gyakorlatot tartalmaz, amelyek úgy vannak összeállítva, hogy a test szinte összes izmát megmozgassák. Amíg az egyik izom dolgozik, a másik pihen, így összességében nem is olyan fárasztó, mégis alaposan megdolgoztat. A módszert szintén tudományosan fejlesztették. Több változata elérhető az interneten is, mi most ide egyet linkelünk be:

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. június 15-18.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók