A csendnek sokkal pozitívabb hatása van az agyunkra, mint gondoltuk

A csendnek sokkal pozitívabb hatása van az agyunkra, mint gondoltuk
A Koli-tó Finnországban (Forrás: www.investinfinland.fi)

Egy hideg éjszakán 2010-ben összeült Finnország marketingszakértőinek legjava, hogy kitalálja, miként lehetne a kevéssé ismert, meglehetősen távoli országot vonzó turisztikai célponttá varázsolni.

A gond csak az volt, hogy Finnországot általában csendes helyként ismerik, ahol nincs túl sok csábító, mozgalmas szórakozási lehetőség. Így hát a finn szakértők gondoltak egy nagyot, és éppen a csend előnyeire hivatkozva kezdték reklámozni a helyi turizmust.

Mit mond a tudomány a csendről?

Egy 2013-ban, egereken végzett kísérlet a csend és a zaj agyra gyakorolt hatását vizsgálta. A tanulmány szerint azoknál az egereknél, amelyek napi 2 órai csendnek voltak kitéve, új sejtek keletkeztek a hippokampuszban. A hippokampusz az agynak az a területe, amely a memóriáért, az érzelmekért, valamint a tanulásért felel.

Ez jelentős felfedezés, hiszen megcáfolta azt a sokáig érvényesnek tekintett tudományos nézetet, miszerint az emberi test minden sejtje képes regenerálódni, kivéve az agysejteket. Jó hír ez nemcsak az Alzheimer-kórral küzdőknek, hanem azoknak is, akik fejleszteni akarják magukban ezeket a területeket.

Egy másik kutatás pedig rámutatott, hogy amikor az agyunk látszólag tétlen, akkor valójában nagyon fontos folyamatok zajlanak: ekkor dolgozza fel és értékeli ugyanis az agy az addig megszerzett információkat. Ahogy Joseph Moran kutató kiemelte tanulmányában, ekkor zajlanak az önreflexiós folyamataink. Vagyis akkor tudunk leginkább önmagunkról gondolkozni, önmagunkra reflektálni, és mélyebben megérteni a bennünk és körülöttünk zajló folyamatokat, összefüggéseket, ha csend vesz körül bennünket. Így tehát a csend (akár meditációval) fontos szerepet játszhat a személyiségfejlődésünkben is.

Mi több, 2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO – World Health Organization) egyfajta „modern pestisnek” titulálta az újkori ember zajszennyezettségét, kiemelve, hogy a zajnak való folyamatos kitettség komolyan károsítja az egészségi állapotunkat. Ugyanúgy, ahogyan több száz különálló autó zaja összességében jelentős zajszintet produkál, a minket érő zajok fizikai hatásai is összeadódnak. A WHO számszerűsíteni is igyekezett a zaj egészségünkre gyakorolt káros hatását: megállapítása szerint az európai lakosság körében évente mintegy 3000 szívbetegségből eredő haláleset közvetlen okozója a kiterjedt zajhatás.

Egy ügyes marketingfogással ezeket a tudományos eredményeket fedezte fel magának a finn turizmus, és az „ezer tó országa” 2011-ben a természetben barangoló magányos figurákkal kezdte hirdetni magát. Minden bizonnyal ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ország turizmusa a folyamatos növekedés útjára lépett. 2016-ban mintegy 5% volt a turizmus növekedése, amely nem kevesebb mint 5,8 millió turistát jelentett egy év leforgása alatt.

Németh Lilla

Ha nekik bejött a Transzcendentális Meditáció, Te miért ne próbálnád meg?

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. Ha Te is meggyőződnél róla, ajánljuk figyelmedbe a Transzcendentális Meditációt. Meditálni könnyű, és mindenki számára hasznos! A következő tanfolyam időpontja: 2021. március 20-23.

Hasonló érdekes cikkek

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók