Forbes: Ha rosszul viseled a bezártságot, ideje elkezdened meditálni

Forbes: Ha rosszul viseled a bezártságot, ideje elkezdened meditálni

A járvány okozta bizonytalanság egyre több emberben kelt szorongást és aggodalmat. Az otthoni bezártság még fokozza is ezt – ám ez egyben jó lehetőség arra is, hogy új szokásokat alakítsunk ki, például a meditációval – írja a Forbes.

Az otthonról dolgozásnak kétségkívül vannak előnyei is, ám a tartós otthon ülés sok emberben fokozhatja a szorongást és a stresszt. Ennek feloldására hatékony eszköz lehet a meditáció, amelyre a járványidőszakban ráadásul több időnk is jut. A New York University kutatása szerint mindössze napi 15 perc meditáció gyakorlása nyolc héten keresztül már jelentős javulást idéz elő a kedélyállapotunkban: csökkentheti a szorongást, a fáradtságot és javítja a hangulatot – számol be róla a Forbes cikke. A meditáció egyszerű gyakorlásának előnyeit egyre több vállalat is felismeri, és vezeti be a céges kultúrájába. Sok üzletember kifejezetten a meditációnak köszöni üzleti sikereit.

A Behavioural Brain Research 2019-es kutatásában két csoportot hasonlítottak össze: az egyik csoport 8 héten át napi 13 perc meditációt gyakorolt, míg a kontroll csoport ugyanennyi időben érdekes podcast-okat hallgatott.

Nyolc hét elteltével a meditációt gyakorló csoportnak javult a közérzete, ezen túl pedig jobb összpontosító, memorizáló és stressztűrő képességgel is rendelkeztek. A kontroll csoportban eközben semmilyen változás nem volt megfigyelhető.

Ez a tanulmány csak egyike azoknak, amelyek bizonyítják a meditáció életminőségjavító hatásait. Érdemes ezért a meditációt beemelni a napi szokások közé. A Transzcendentális Meditáció egy egyszerű, gyakorlatias és élvezetes módját kínálja a gyakorlásnak, amely nem igényel semmilyen előképzettséget. A cél nem az, hogy minél hosszabb ideig tudjunk egy helyben mozdulatlanul ülni, hanem inkább az, hogy rendszeresen sikerüljön sort kerítenünk rá a napi rutinunkban. Így a változások gyorsan megmutatkoznak.

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. június 15-18.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók