3 ok, amiért nincs párkapcsolatod

3 ok, amiért nincs párkapcsolatod

Ha sokat próbálkoztál, mégis szingli vagy, ennek az oka 95%-ban a tudattalanban keresendő a pszichológusok szerint. Tudatosan csupán 5% ráhatásod van az eseményekre. Így ha vállalkozol az intenzív önismereti munkára, hatalmas fejlődést érhetsz el – és nem csak a párkapcsolatban, hanem az élet más területein is.

Ez természetesen egy összetett téma: ha évek óta szingliként élsz, annak sok oka lehet. De az alábbi 3 okot mindenképpen érdemes átgondolnod:

1.Szüleid párkapcsolata

Szüleid párkapcsolata öntudatlanul mintaként épült beléd, és óhatatlanul is ezeket a mintákat fogod követni, vagy éppen azok ellenében cselekszel. A minta mindkét esetben kifejti hatását, akár öntudatlan másolásról, akár tiltakozásról van szó.

Így fontos tudatosan átgondolni, hogyan viszonyultak egymáshoz a szüleid férfiként és nőként? Tedd félre most, hogy milyen apa vagy anya voltak, csak a párkapcsolatban betöltött szerepükre koncentrálj. Ridegség volt köztük vagy melegség? Távolságtartás vagy gyengéd érintések? Ki kezelte a családi kasszát? Édesanyád otthon vagy a munkában is kiteljesedhetett? Ki viselte a nadrágot, ki volt a domináns fél? A veszekedések alkalmával kinek a pártját fogtad magadban?

Fontos ezeket mérlegelni, hiszen ha édesapádat elnyomták, könnyen lehet, hogy te is alávetett helyzetben leszel a párkapcsolataidban, csak hogy tudat alatt vele szolidaríts. Máskor meg éppen a domináns szerepet tapasztalhatod meg – hívja fel a figyelmet Miskei Anikó pszichológus. Az egyenrangú párkapcsolat a legtöbb esetben csak tartós önismereti munka eredményeként tud létrejönni, hiszen elenyészően kevesen kapnak teljesen egészséges mintát.

Ha valamelyik szülő hiányzik otthonról, az is mintaként szolgál. Elfoglalt, sokat utazik, vagy éppen érzelmileg elérhetetlen – ilyen esetben jó eséllyel te is elérhetetlen társat vonzol magadhoz. Vagy pont hogy te nem leszel jelen gyerekeid életében.

Ha ezekkel szembenézel akár egy szakember vagy terápia segítségével, feltárulhat előtted az a párkapcsolati térkép, amelyet tudat alatt követsz. És nem csak a szülői, hanem akár a nagyszülői minták is hatással lehetnek rád. Bármelyik szerepet is másolod, az nem te vagy. Nem a te saját döntésed, csupán egy tudatalatti programot futtatsz.  

Ahogy Jung írja: „Mindaddig, amíg a tudatalatti tudatossá nem válik, a tudatalatti fog téged irányítani, és te azt sorsnak fogod hívni.”

2. Párkapcsolati sebeid, sérüléseid

Ha már nem vagy 20 éves, óhatatlan, hogy párkapcsolataidban sebeket halmozz fel. A legtöbb fiatal számos kapcsolaton megy keresztül, mire valakinek az oldalán tartósan megállapodik. A keresési időszak alatt adsz és kapsz is pofonokat.

Egy esetleges megcsalás, egy alávetett szerep elviselése, a féltékenység vagy megbízhatatlanság igencsak mélyre tud menni. Kapott sebeink egy idő után felhalmozódhatnak, és ez tudat alatt távol tarthat a mélyebb kitárulkozástól – márpedig anélkül nem lehet elkötelezett, hosszú távú párkapcsolatot építeni.

A felszínen látszólag mindent megteszel, randizol, tinderezel – de eközben tudat alatt könnyedén szabotálhatod a komoly párkapcsolat lehetőségét. Aki hosszú évekig nem talál párkapcsolatot, lehet, hogy legbelül egyszerűen csak fél az elköteleződéstől. Vagy a csalódások miatt már nem is hisz benne, hogy sikerülhet. Miközben a külvilág és még önmagad számára is úgy tűnhet, hogy csupán igényes vagy, és a lehető legjobb partnert keresed – valójában azért esik ki a legtöbb jelölt, mert félsz.

Kép: Brigitte Tohm – Unsplash

3. Kapcsolatod önmagaddal

Szereted önmagad? Szeretsz egyedül, vagyis önmagaddal lenni? Te magadat értékes társaságnak érzed? Önbecsülésünkön, önmagunkhoz való viszonyunkon rengeteg múlik. Ha te nem tartod magad elég értékesnek vagy szerethetőnek – más hogyan tarthatna annak?

Az önbizalmad növelésében sokat segíthet a meditáció rendszeres gyakorlása. Általában mások visszajelzéseiből rakjuk össze az önmagunkról alkotott képet. Leginkább a szüleink által sugárzott ingerek határozzák meg az önképünket, de hatással vannak az előző párkapcsolatok is. Ha nem túl szép a kép – nem kell elhinned! Ez csak egy hitrendszer önmagadról. Nem te vagy, csupán egy kép, amit elhittél magadról. Fontos lépés az önbizalom felé, ha el tudod fogadni: mások nem kell feltétlenül szeressenek ahhoz, hogy te szeresd önmagad.

N.Á.L.

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók