A legjobb meditációs zenék

Minőségi meditatív zenét keresel? Íme egy gyűjtemény, amiből bármikor találhatsz a hangulatodhoz illő harmonikus, pihentető, elalvást segítő, vagy akár női és férfi energiákat serkentő zenét.

Bevezetőként csak egy rövid kitekintés, hogy itt igazából relaxációs zenékről lesz szó. Ahogy a meditáció különböző típusairól szóló írásunk is hangsúlyozza, az igazi mély meditáció csendben történik. Ilyenkor a gondolataink egyre finomabb szintjeit tapasztaljuk meg, míg egyszer csak beáll egy mélyen pihentető csendállapot, amelyben már nincsenek gondolatok, és a tudat csak önmagát tapasztalja. Ahhoz, hogy ez a folyamat zavartalanul, a maga ütemében bekövetkezhessen, szükséges a minket körülvevő csend, amely nem befolyásol, és nem viszi el figyelmünket semmilyen irányba. Ezért nem tanácsos zenét hallgatni, ha valóban meditálni szeretnénk, a szó klasszikus értelmében.

Ám a relaxációhoz, pihenéshez, feltöltődéshez sokat hozzátehet a zenehallgatás! Attól függően, hogy mit szeretnél elérni, rengeteg minőségi zene közül választhatsz, például a Meditative Mind című oldalon a legnépszerűbb videó megosztón. Többnyire meditatív zenének fogják hívni őket, de ez ne zavarjon meg.

Íme egy szubjektív gyűjtemény:

Harmonizáló zene:

Ha egy nehéz nap után egyszerűen csak egy pihentető, harmonikus, tiszta pozitív energiát sugárzó zenére vágysz, akkor érdemes például ezt meghallgatni, akár főzés vagy más napi teendők kísérőjeként is jó választás lehet. Feltöltője szerint még endorfint is termel 🙂

Elalvást segítő zene:

Az alvásunk minőségét is meghatározza, hogy milyen hangulatban fekszünk le. Biztos neked is megvan az az élmény, hogy ha napközben volt egy konfliktusod, egész éjszaka azt próbálod megoldani. Újra és újra belekerülsz ugyanabba a helyzetbe álmodban, és ezerféleképpen megmondod azt, amit ébren nem sikerült. Ezért zaklatottabb állapotban (vagy amúgy is :-)) érdemes kellemes, elalvást segítő zenét hallgatni. Van belőle rövidebb, és egész éjszakán át tartó változat is, ez itt a 9 órás verzió:

Csakratisztító zene:

Ha a csakráidat szeretnéd tisztítani, dinamizálni, akkor a 7 csakrára ható zenét ajánljuk. Van belőle rövid változat (csakránként 5 perc), és hosszú változat (csakránként 10 perc), amely mantrákat is tartalmaz. Ha az egyes csakrákra ható jógaászanákat is végzünk a hallgatása közben, akkor nagyon erőteljes tisztítás és regenerálódás érhető el vele. Péntek délutánra például szuper program, hogy letegyük vele a hét feszültségeit, és friss energiákkal vágjunk neki a hétvégének:

Íme a rövid, 35 perces változat:

És a hosszú változat, mantrákkal:

Női és férfi energiát erősítő zene:

Lehetséges a női és férfi energiáinkat is serkenteni, erősíteni, ha bizonyos típusú zenét hallgatunk. Ha nem hiszed, csak tegyél egy próbát 🙂

Férfi energia erősítésére a Shiva zenéket ajánljuk:

Női energia erősítésére lágy, kellemes dallamokat, mint például ezt itt:

Zene szexhez:

Különleges színfoltot hozhat az életünkbe, ha kellemes, érzéki zenével töltjük meg a párunkkal való intim együttlétet. Például ezzel itt:

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók