Szemtelenül sikeres emberek fedik fel napi szokásukat

Szemtelenül sikeres emberek fedik fel napi szokásukat

Ahány ember, annyi féle sikerrecept működik. De van néhány dolog, amiben számos sikeres ember önéletrajza megegyezik. Lássuk, mi lehet az egyik kulcs tényező.

A meditáció bármi másnál nagyobb szerepet játszott abban a sikerben, amit elértem” – jelentette ki Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb befektetési vállalatának vezetője. Dalio, a Bridgewater Associates vezetője nincs egyedül. Egyre több amerikai vállalatvezető ismeri fel a meditáció nyújtotta előnyöket a nagyobb teljesítőképességtől és megnövekedett kreativitástól kezdve a kevesebb stresszen át egészen a jobb egészségi állapotig. A Google, a Nike és az Apple csak néhány azon vállalatok közül, amelyek már lehetővé tették dolgozóiknak, hogy irodai munkájuk során meditálni is tudjanak. A legtöbb cégvezető arról számolt be, hogy ezáltal ők is jobb vezetővé tudtak válni.

Íme 5 befolyásos vezető az üzleti világból, akik állítják, hogy a meditáció segített nekik elérni (és fenntartani) sikerüket:

1. Padmasree Warrior, a Cisco Systems technológiai vezetője

Padmasree Warrior (Fotó: Flickr)

Warrior, a Cisco technológiai és stratégiai vezetője minden este meditál, és szombatonként „digitális méregtelenítést” is tart. Technológiai vezetőként Warrior alá nem kevesebb mint 22 000 beosztott tartozott. 2012-ben egy New York Times-nak adott interjúban elmondta, sokat segített számára ebben a stresszes időszakban az, hogy időt szánt a meditációra és a kikapcsolódásra. „Ez majdnem olyan, mint egy újraindítás a testnek és léleknek” – fogalmazott. „Sokkal nyugodtabb vagyok utána, amikor nekiülök válaszolni az e-mailekre.”

2. Bill Ford, a Ford Motor Company ügyvezetője

Bill Ford (Fotó: Ford Motor Company via Wikimedia Commons)

Bill Ford a meditáció nagy támogatójának számít az amerikai üzleti világon belül. Amikor nemrég egy konferencián egy buddhista tanító meginterjúvolta, elmondta neki, hogy a nehéz időkben azzal a szilárd elhatározással ment be minden reggel dolgozni, hogy együttérzéssel fogja vezetni a vállalatát. Mint mondta, az első lépés az volt, hogy a meditáció révén elsősorban saját maga felé ki tudjon alakítani egy kedves-szeretetteljes hozzáállást, hiszen csak így lehetséges mások felé is ugyanezzel fordulni – írja a Huffington Post cikke.

3. Oprah Winfrey, népszerű televíziós műsorvezető és médiavállalat-vezető

Oprah Winfrey (Fotó: Lawrence Jackson via Wikimedia Commons)

Oprah-ról is köztudott az amerikai médiában, hogy régóta a Transzcendentális Meditáció elhivatott gyakorlója. Olyannyira, hogy nem csak ő meditál naponta kétszer 20 percet, hanem a vállalatába is bevezette a meditációt, így 400 alkalmazottja közül bárkinek van lehetősége megtanulni, és gyakorolni azt (munkaidőben). Oprah-t 2013-ban a Forbes Magazin a legbefolyásosabb hírességnek választotta.
Egy alkalommal egy meditációja után így fogalmazott: „Úgy éreztem, sokkal gazdagabban távozom, mint ahogy idejöttem. Tele vagyok reménnyel, elégedettséggel és örömmel. Abban a biztos tudatban, hogy még a mindennapi őrületben is, ami minden irányból bombáz minket, mindig ott van a csend állandósága. Csak ebből a csendből lehet a legjobb munkát és a legjobb életet megvalósítani.”

4. Larry Brilliant, a Google.org korábbi ügyvezetője, ma a Skoll Global Threats Fund vezetője

Larry Brilliant (Fotó: Cashinj via Wikimedia Commons)

Larry Brilliant, a Google.org egykori igazgatója két évet töltött huszonévesként egy himalájai ashramban meditálva, mígnem guruja utasította őt, hogy csatlakozzon az Egészségügyi Világszervezet csapatához, amely a himlő ellen harcolt Új-Delhiben. 2013-ban a Harvard School of Public Health iskolában nyilvánosan beszélt a diákoknak a lelki nyugalom fontosságáról, és minden végzősnek azt kívánta, hogy érje el a nyugalom és az önuralom állapotát.

5. Arianna Huffington, a Huffington Post Media Group alapítója és főszerkesztője

Arianna Huffington (Fotó: Minesweeper via Wikimedia Commons)

És végül, de nem utolsósorban Arianna Huffington a kora reggeli jógát és a meditációt nevezte meg a Vogue magazin számára mint két nagy sikerfaktorát. Ő is bevezette a meditációt a cégébe, kiemelve, hogy a jelenlét gyakorlatok nemcsak az egyén egészsége, de a vállalat szempontjából is nagy előnnyel bírnak: „A stressz csökkentés és az éberség nemcsak boldoggá és egészségesebbé tesz bennünket, hanem bizonyított versenyelőnyt is jelent számunkra” – írta egy blogbejegyzésében.

Németh Lilla

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. június 15-18.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók