Forbes: Hódít Amerikában a Transzcendentális Meditáció

Forbes: Hódít Amerikában a Transzcendentális Meditáció

Egyre több cégben, iskolában, börtönben vezetik be a Transzcendentális Meditációt Amerika-szerte. A neves filmrendezőről elnevezett David Lynch Alapítvány a veteránokhoz, illetve bántalmazott gyerekekhez és nőkhöz is eljuttatja ingyen a TM-et. Vajon mi lehet e meditáció sikerének titka?

Google, Target, Nike, Aetna és Goldman Sachs: ez csak néhány azon amerikai cégek közül, amelyek bevezették céges kultúrájukba a meditációt – írja a Forbes. Úgy értve, hogy nemcsak megtaníttatják a meditációra az arra jelentkező munkatársakat, de helyet és időt is biztosítanak számukra munkaidőben a gyakorláshoz.

Az üzlet és a meditáció találkozásáról egyre többet olvasni a világsajtóban. Jól példázza ezt Arianna Huffington sajtóban többször is elmesélt esete: a híres The Huffington Post folyóirat alapítója egyszer saját vérében fekve tért magához irodájában, miután elájult a kimerültségtől. Akkor jött rá – mint mondja –, hogy a pénz és az erő csupán két lába egy háromlábú széknek, amelynek harmadik lába az önmagunkkal való törődés, és ennek része a meditáció is.

A TM mozgalom hosszú múltra tekint vissza az Egyesült Államokban. A Maharishi Mahesh jógi által az 50-es években kifejlesztett meditációs módszer hihetetlen népszerűségre tett szert, miután a Beatles tagjai is felfedezték azt maguknak. Egy Gallup-felmérés szerint a 70-es években az amerikaiak nem kevesebb mint 4%-a meditált. Aztán a technika vesztett népszerűségéből egy időre, majd az elmúlt egy-két évtizedben újra szárnyra kapott. Ma már Hollywood-i sztárok egész sora hirdeti ország-világ előtt, mennyit köszönhet a meditációnak.

A Transzcendentális Meditációban egy mantrát kap az ember – egy jelentés nélküli szót –, és megtanítják, hogyan kell azt használni” – magyarázza Bob Roth, a David Lynch Alapítvány igazgatója. Ennek a hangnak a segítségével az aktívan gondolkodó elme erőfeszítés nélkül egy nyugalmi állapotba kerül. Nem fókuszálásról van tehát szó, vagy a gondolataink, testünk megfigyeléséről (mint a vipassana vagy mindfulness gyakorlatokban), hanem a gyakorlók egy hangot (mantrát) használnak eszközként az elme elcsendesítésére.

A TM csak egy a piacon elérhető számos stresszcsökkentő módszer között. Van benne mégis valami nagyon egyszerű, és nagyon erőteljes – emeli ki Roth – ami miatt érzelmi traumák feldolgozásában is hatékonynak bizonyul. Ezért is köteleződött el a David Lynch Alapítvány a veteránok, valamint a bántalmazott nők és gyerekek oktatása mellett. Ezen kívül összesen mintegy félmillió iskolás számára is megtanították már a meditációt, és az újabb oktatási igények folyamatosan merülnek fel. A sikerük egyik titka az, hogy a technikát könnyű megtanulni, és a hatás szinte rögtön jelentkezik, nem szükséges hosszú gyakorlás az eredmény megtapasztalásához.

A meditáció különböző fajtái természetesen nem zárják ki egymást – mondja Roth. „Mi bármilyen módszert támogatunk, amely a csendben gyökerezik. Ha tudományos eredmény bizonyítja más módszerek – akár jóga, akár meditáció – hatékonyságát, akkor jó, ha azok is elérhetők. Ami számít, az az eredmény. A TM bizonyítottan mély relaxációs állapotot idéz elő, és csökkenti a stresszt. De ez nem azt jelenti, hogy csak ezt kell gyakorolni. Mindenki csinálja azt, ami számára működik!

Németh Lilla

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

tm meditáció együttKutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2023. január 28-31.

Hasonló érdekes cikkek

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók