5 tipp a stressz csökkentésére

5 tipp a stressz csökkentésére

Eleged van az önsegítő tanácsokból, mégsem vagy még olyan nyugodt, amilyen szeretnél lenni? Kiabálsz a gyerekre, felidegesít a főnök, és káromkodsz, ha eléd vágnak az úton? Ne add fel, mert van néhány apró trükk, amelynek betartásával nagyobb béke költözhet az életedbe. A szituációk nem fognak változni, de te, aki reagálsz a helyzetekre, viszont változhatsz.

1. Arra figyelj, amit csinálsz

Nincs új a nap alatt, biztosan olvastad is már, de vajon kipróbáltad? Kipróbáltad már, hogy evés közben nem mobilozol vagy olvasol, főzés közben nem tévézel – csupán azt csinálod, ami éppen van? Így nemcsak hatékonyabbak leszünk abban, amit csinálunk, de a közben felmerülő csendet felhasználhatjuk gondolataink rendezésére is. Kutatások bizonyítják a csendnek az agyunkra gyakorolt jótékony hatását: csendben zajlanak az önreflexiós folyamataink, ilyenkor rendszerezhetjük, értékelhetjük a minket ért élményeket, vonhatjuk le a megfelelő következtetéseket, és fogalmazhatunk meg célokat a jövőre nézve. A kötelező teendők nyújtotta gondolati „üresjáratok” tökéletes lehetőséget adnak erre – feltéve, ha meghagyjuk őket üresjáratnak, és nem terheljük további információhalmazzal amúgy is túlzsúfolt gondolatainkat. Meglepve vehetjük észre, hogy ha meghagyjuk agyunknak a megfelelő időt, amíg „kipöröghet”, elaludni is könnyebben fogunk tudni a nap végén.

2. Aludd ki magad

Ma szinte természetesnek számít, hogy későn fekszünk le, és keveset alszunk. Már az iskolai magoláskor megszokjuk, később pedig továbbvisszük a családi életbe is, hogy akkor kell elvégezni dolgokat, amikor a gyerekek már alszanak. Érthető ez, hiszen annyi felé kell megfelelnünk – viszont nem éppen szerencsés. A hétköznapok szürkébbek, az élmények fakóbbak lesznek, és a teljesítményünk is csökken, ha fáradtan éljük az életünket. Csak próbáljuk ki, hogy egyszer annyit alszunk, amennyit a szervezetünk kíván – és nem annyit, amennyiről azt gondoljuk, hogy szükségünk van rá. Hogy alapállapotban kipihentek vagyunk-e, azt jól jelzi egy egyszerű tény: könnyen és energikusan ébredünk még a beállított kelési idő előtt, vagy legmélyebb álmunkból riaszt fel a vekker, amit legszívesebben egy kalapáccsal hatástalanítanánk. Ha utóbbi, akkor még bőven van kipihennivalónk! 🙂

3. Egyél minőségi, friss ételeket

Ezernyi fórum foglalkozik a megfelelő étrend kialakításával, egész iparág épült az egészséges étkezés köré. Érdemes kísérletezni a különböző diétékkal, hogy rájöjjünk, mi az, ami számunkra a legmegfelelőbb. Egy dolog azonban biztos: minél frissebb és minőségibb az étel, amit eszünk, annál több energiát ad, és annál jobban feltölt. Azzal valószínűleg könnyen egyetérthetünk, hogy egy friss saláta jobb muníció, mint egy 4 napos töltött káposzta. (És itt nem a töltött káposztát szóljuk le! 🙂 A mesterséges anyagokat, ízfokozókat tartalmazó ételek, konzervek, állott és újramelegített ételek jóval kevesebb energiát adnak, mint frissen elkészült társaik. Amit érdemes valóban észben tartani, az a régi mondás: Az vagy, amit megeszel. Szó szerint, hiszen abból épülnek fel a sejtjeink. És nem mindegy, hogy ez chipsből és kólából történik-e 🙂

4. Kevesebb programot zsúfolj egy napba

Elmegyek egy koncertre a barátnőmmel, de előtte még kitakarítok, beugrom a boltba, hajat mosok, és – na jó – még gyorsan a másnapi ebédet is összedobom. Hogy rohannom kell, és elkések? Nem baj, majd ha odaérek, kipihenem magam. Gondoljunk csak bele, mennyire abszurd: ezernyi teendőt zsúfolunk bele egy egységnyi időbe, hogy majd ha odaérünk a pihenéshez, nyugodtan dőlhessünk hátra, hogy minden betervezett teendőt kipipáltunk. Csakhogy mire odaérünk, már annyi stresszt halmoztunk fel a sietésben, hogy a koncertet sem tudjuk élvezni. Azon jár az eszünk, hogy késtünk, rossz helyen parkoltunk, bedugva hagytuk a vasalót – és úgy általában, cikáznak a gondolataink. Mire végre lenyugszunk, vége is a koncertnek. Kipihentük magunkat? 🙂 Próbáljuk ki, hogy a mennyiségről átállunk a minőségre: kevesebb teendőt tervezünk, de azokra meghagyjuk a kellő időt, és így – Urambocsá’ – még élvezni is tudjuk azokat, majd utána a jól megérdemelt pihenést is.

5. Meditálj

A meditáció nehéz, és nem hétköznapi embernek való – gondolhatnád, de mekkora tévedés lenne. Hiszen számos olyan meditációs technika létezik, amely egyszerűen és hatékonyan beépíthető a mindennapokba. És mindez nem időveszteség – akár a sport –, hiszen többet nyersz vele, mint amennyi időt rá kell szánnod. Nem véletlen, hogy a kiemelkedően sikeres emberek többsége meditál. Érdemes itt is kísérletezni a különböző elérhető módszerekkel, és nem feladni, amíg meg nem találod a számodra leginkább megfelelő technikát.

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók