Meditáció fekve

Meditáció fekve

Van olyan meditációs típus, amit kifejezetten fekve gyakorolhatunk a legjobban. A jóga nidra módszer segít a testet mélyen relaxált állapotba hozni, stresszoldó, és kiválóan javítja az alvászavart is.

A meditációt általában kényelmes ülőhelyzetben végezzük, ám van olyan gyakorlat, amely kifejezetten fekve ajánlott. A jóga nidra egy tradicionális jóga módszer, amelyet leginkább mély alvásnak vagy jógikus alvásnak lehetne fordítani. Ilyenkor a test nagyon mélyen relaxált állapotba kerül, az izmok ellazulnak, az érzékek visszavonódnak a külvilágtól, az elme elcsendesedik, és befelé fordul. A test gyakorlatilag olyan állapotba kerül, mint a mély alvás során, ám a tudat éber marad. Ez egy nagyon pihentető állapot, amit sokan úgy jellemeznek, hogy olyan, mintha több órát aludtak volna.

A tradicionális jóga ezt a technikát még nem tekinti meditációnak, inkább csak annak előkészítőjeként tartja számon, mert megteremti a meditáció előfeltételeit. Vagyis azt, hogy hozzászokjunk az ébrenlét és az alvás közötti tartományhoz, és tudatosan megtapasztaljuk azt. A Padandzsali-féle felosztásban ez a módszer a pratjahara (az érzékek visszavonása) technikái közé tartozik, mivel ilyenkor az elme elválik a külvilág ingereitől. Ez segíti elő a mélyen ellazult állapot létrejöttét, valamint az elme pozitív programozásának lehetőségét.

Szankalpa – avagy az a fogadalom, ami működik is 🙂

Hagyományosan a jóga nidra része ugyanis a szankalpa, vagyis egy pozitív elhatározás, megerősítés. Hétköznapi életünkben gyakran érezzük, hogy valamit másképp kellene csinálnunk – például leszokni a dohányzásról, vagy jobban kiállni magunkért, – ám a berögződött mindennapi gyakorlat általában felülírja az ezzel kapcsolatos célkitűzéseinket. Ezért mond csődöt a legtöbb újévi fogadalom. Ám a jóga nidra alatt az elme olyannyira oldott és befogadó állapotba kerül, hogy egy ilyenkor megfogalmazott pozitív megerősítés igen mélyre tud menni, és hosszú távú hatást tud gyakorolni. Főleg, ha többször is elismételjük. A szankalpa tehát egy olyan belső cél vagy vágy, amelyet szeretnénk megvalósítani. Nem olyasmit kell tehát megfogalmazni, hogy „szeretném megnyerni a lottó ötöst”, hiszen ez nem tőlünk függ, hanem olyasmit, ami saját fejlődésünkre vonatkozik. Van, aki például így szokott le véglegesen a dohányzásról.

A fekvés előnye és nehézsége

A jóga nidrát tehát fekve végezzük. Ez éppúgy a nehézsége is a gyakorlatnak, mint az előnye, hiszen könnyen elalhatunk. Az agy hozzá van szokva, hogy ha vízszintesben fekszünk, akkor általában alvás következik. Ezért is nem szokták a valódi meditációt fekve gyakorolni. Ám ha elfogadjuk a tényt, hogy bizony lehet, hogy jó pár alkalommal bele fogunk aludni a gyakorlásba, akkor előbb-utóbb eljuthatunk oda, hogy már éberen is végig tudjuk csinálni a technikát. Érdemes kipihenten végeznünk a gyakorlatot, hiszen ilyenkor maga a relaxáció sokkal mélyebb hatást tud kifejteni. Ha nem a kipihentség hiányát kell ilyenkor bepótolnia a szervezetnek, akkor sokkal mélyebben gyökerező stresszeket tud kioldani. A testet a jóga ászanákkal készítjük elő a meditációra, míg az elmét például a jóga nidra által.

Hogyan csináljuk a jóga nidrát?

Először is lefekszünk. Érdemes takarót magunkra tennünk, mert ilyenkor lelassul a vérkeringés, és fázni kezdhetünk. A lábak a talajon kis terpeszben helyezkednek el, a karok a testtől kb. 15 fokos szöget zárnak be, és a tenyerek felfele mutatnak. A lényeg, hogy számunkra kényelmes testhelyzetet vegyünk fel, és ne azzal legyünk elfoglalva, hogyan fekszünk. A szemek végig csukva vannak. Először a légzésünkre figyelünk, ez segít befelé fordítani a figyelmet. Azután pedig részletesen végigvesszük a test összes testrészét, és egyenként ellazítjuk azokat. Amikor már minden egyes kis porcikánkat és izmunkat külön ellazítottuk, akkor kerül a test mélyen relaxált állapotba, és ilyenkor fogalmazhatjuk meg a szankalpát – ha sikerült ébren maradnunk 🙂

Itt általában egy vezetett meditációról van szó, éppen amiatt is, hogy könnyű benne elaludni. Érdemes ezért a jóga nidrát tapasztalt jógaoktatóval begyakorolnunk. De ha erre nincs mód, akkor elérhetők felvételek az interneten is. Ide most hármat másoltunk be – jó gyakorlást! 🙂

A legteljesebb változat egy tradicionális jógamestertől elérhető. Ez egy kétnyelvű videó (angol-magyar), ha nem zavar a kétnyelvűség, igazán mély tapasztalatot tud adni:

Ezek pedig rövidebb változatok, magyarul:

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. szeptember 7-10.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók