Bizonyos ételek kiemelkedő tápanyag-, vitamin-és ásványi anyag tartalommal bírnak, így elősegítik az erősebb immunrendszert és a jobb egészséget. Lista a top 5 szuperételről!
A „superfood” kifejezés már az 1915-ös Oxford Dictionary-ben is szerepel mint „tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre.” Az amerikai Merriam-Webster szótár pedig így fogalmaz: „Egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitonutriensekkel.”
Ahogy ebből is kitűnik, pontos definíció nem létezik, de alapjában véve szuperételnek (angolul „super food”) tekinthetünk minden olyan ételt, amelynek a többi ételhez képest kiemelkedő tápanyagtartalma van, és ez által hozzásegíthet minket az erősebb immunrendszerhez, jobb egészséghez. Fontos kiemelni azonban, hogy ezek fogyasztása sem ellensúlyozza az egészségtelen táplálkozást, csupán gazdagíthatja étrendünket.
A TOP 5 super food lista
A szuperételek listája túl hosszú ahhoz, hogy mindet felsoroljuk, de íme a top 5 szuperétel, amelynek fogyasztása garantáltan jótékonyan hat a szervezetre:
AVOKÁDÓ
Az avokádó közel 20 féle vitamint, ásványi anyagot, és jótékony növényi vegyületet tartalmaz. Gazdag telítetlen zsírsavakban, növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét, míg a rosszat (LDL) csökkenti, a benne lévő lutein és zeaxantin pedig megvédi a szemet és bőrt az öregedéstől – emeli ki a Netamin. Telítettség érzetet ad, ezért a fogyást is elősegíti.
GOJI BOGYÓ
A piacokon, bioboltokban szárított formában is kapható goji bogyó régóta ismert antioxidáns. Több mint 20 féle vitamint, ásványi anyagot és aminosavakat is tartalmaz. Ázsiában energizáló szerként, látásjavítóként és általános immunerősítőként alkalmazzák. Ha túl kemény bogyót sikerül vásárolnunk, forró vízben áztatva is fogyaszthatjuk, így a bogyók mellé kellemes teát is kapunk.
SÖTÉT LEVELES NÖVÉNYEK
Ilyenek például: a brokkoli, a kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó, spenót. Ezek a zöldségek igazi egészségbombák, tele vannak E, C, B és K vitaminnal, kalciummal, káliummal, antioxidánssal, segítik a bélműködést, rákellenesnek is mondják őket.
FEKETE ÁFONYA
Talán az egyik legismertebb szuperétel. A legújabb kutatási adatok szerint mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben. A Dietless részletesen ír a fekete áfonya további kiemelkedően jótékony hatásairól.
MAGVAK
A magvak – mint a mogyoró, dió, kesudió, szezámmag, lenmag, tökmag –, gazdagok Omega zsírsavakban, valamint gazdagon tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént és rostokat, ezért kiváló kiegészítői egy kiegyensúlyozott táplálkozásnak.