Milyen a jó füstölő?

Milyen a jó füstölő?
A képen látszik is, ahogy a természetes alapanyagú füstölőről lehullik néhány finom faporszemcse

Számos illatos füstölő pálcát fedezhetünk fel a boltban, ha ezzel szeretnénk kellemesebbé tenni környezetünket. De melyik füstölőt válasszuk? A drágább valóban jobb minőségű?

A válasz: igen. Ebben az esetben mindenképpen megéri a drágábbat venni. Miért? Alapvetően kétféle típusú füstölő pálcika létezik:

A szintetikus, mártott füstölő

Az olcsóbb füstölők alapanyaga általában szénpor. Az ebből készült masszát egyenként gyúrják rá a bambusz pálcikákra, majd miután megszáradt, olcsó, szintetikus kölnibe mártják. Vagyis az egész termék szintetikus, és ez az illatán is megérződik. Ismertető jelük ezeknek a füstölőknek, hogy a pálcán lévő anyag fekete színű és kemény, nagyon hamar leég (kb. 20 perc), és meglehetősen gyenge az illata. Általában olcsóbb, és hatszögletű dobozokban árulják. Akik nem szeretik a füstölőt, valószínűleg nem próbálták még a másik fajtát 🙂

A maszala füstölő

A maszala füstölő legfőbb alapanyaga a fapor, amit természetes olajokkal, és egyéb természetes anyagokkal (pl. méz, szantál, mirha, szerecsendió, pézsma, sáfrány) dolgoznak össze. Az ilyen módszerrel készült füstölőt arról ismerjük meg, hogy színe általában világos (barnás vagy vöröses), a pálcikára rádolgozott anyag puha, és hullik róla az illatos fapor. Ennek a füstölőnek nagyon kellemes és intenzív illata van, amit már akkor érezni, ha még meg sem gyújtottuk. Ha pedig meggyújtjuk, akkor általában akár 70 percig is ég, így sokan csak a felét használják el egy alkalommal, a másik felét pedig máskor. (Eloltásra jó módszer, ha egy közeli virágcserépben lévő földbe mártjuk.) Vagyis összességében hiába kerül többe ez a fajta füstölő, valójában olcsóbb, hiszen sokkal tovább tart. A maszala egyébként fűszerkeveréket jelent, utalva arra, hogy ez a füstölőfajta általában természetes fűszerek keverékéből készül.

A füstölők jótékony hatásai

A füstölők összességében nemcsak jó illattal töltik meg a lakást, de tisztítják is a teret, valamint gyógyhatásúak is lehetnek. A szantálfa például, amely a füstölők egyik kedvelt alapanyaga, ismert gyógynövényként a nyálkahártya bántalmaira fejt ki jótékony hatást, ezen felül gyulladáscsökkentő és enyhe fertőtlenítő. A mirha gyulladások és depresszió ellen hatásos, a fahéj és az ánizs emésztésjavító és görcsoldó hatású, míg a szerecsendió szabályozza a vérnyomást. De ha csak azt nézzük, hogy egy füstölő meggyújtása már meditatív hangulatot teremt, és esetleg egy gyertyával és kellemes zenével kísérve kiránt a hétköznapok gyorsaságából, már csak jól járhatunk vele.
Ha bővebben is érdekel a füstölőkészítés, nézd meg az alábbi rövid videót, vagy olvass tovább a füstölők történetéről itt.


Egy jó munkás akár napi 10 000 szál füstölőt is képes elkészíteni (A Bharata Kultúrtér videója egy indiai füstölőkészítő gyárban készült)

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók