Mi az a 10 milliószoros nap?

Mi az a 10 milliószoros nap?

Amit ma gondolsz és érzel, az 10 milliószorosan hat vissza rád – int a figyelmeztetés számos ezo portálon az év bizonyos napjain. Mi igaz ebből, és mi van mögötte?

A Darmachakra Nap vagy 10 milliószoros nap a tibeti kultúrához kapcsolódik, amelyben évente 4 jeles napot ünnepelnek, melyek Buddha életének fontos állomásait jelképezik. Ezeket a Hold ciklusain alapuló tibeti naptár alapján számolják ki, így a 4 fontos ünnep minden évben más napokra esik.

2022-ben a 10 milliószoros napok:

  • Március 18. (péntek)
  • Június 14. (kedd)
  • Augusztus 1. (hétfő)
  • November 15. (kedd)

Az 1. fontos nap Chotrul Düchen, azaz „A vajmécsesek ünnepe”, amely az első holdhónap teliholdjára esik

Ezen a napon Buddha csodás tetteiről emlékeznek meg, melyeket azért hajtott végre, hogy megerősítse híveinek hitét. Az ilyenkor végzett szertartások során hagyományosa jakvajból készült mécseseket gyújtottak, innen ered a név.

A 2. fontos nap a negyedik holdhónap teliholdja, a Saka Dawa Düchen, azaz „A születés, a megvilágosodás és a halál napja”

A hagyomány szerint erre a napra esett Buddha születése, halála, valamint megvilágosodása is ama bizonyos bódhifa alatt.

A 3. fontos nap a hatodik holdhónap teliholdja, a Chokhor Düchen, azaz „Az imakerék ünnepe”

Ezen a napon Buddha talán legfontosabb beszédére és tanítására, a Négy Nemes Igazság átadására emlékeznek.

A 4. fontos nap a kilencedik holdhónap teliholdja, a Lhabab Düchen, ami „A mennybemenetel napja”

A tibeti hagyomány ezen a napon emlékezik meg Buddha mennybemeneteléről.

Mi igaz mindebből, és mit érdemes ilyenkor csinálni?

Mint minden ünnep, ez is azért lehet fontos, hogy megkülönböztessük a hétköznapoktól, és egyfajta plusz töltetet, mélységet adjunk neki. Tekinthetjük őket emlékeztető napnak is, hogy olyan értékek szerint éljünk, amelyeket valóban igaznak tartunk, és inspirálóan hatnak ránk és környezetünkre.

Érdemes ilyenkor egy kicsit elcsendesedni, befelé fordulni. Ha már lelki ünnepről beszélünk, ápoljuk egy kicsit a lelkünket, a hétköznapok sodrásában úgyis ritkán adódik erre lehetőség. Sétáljunk, jógázzunk, meditáljunk, gyújthatunk füstölőt, gyertyát, és imádkozhatunk, ha ez hitrendszerünkkel egyezik.

A lényeg, hogy a csendben egy kicsit közelebb kerüljünk önmagunk legbelső lényegéhez. Ha tényleg sikerül elérnünk egy békés, nyugodt állapotot, akkor az innen indított vágyaink és cselekedeteink valóban nagyobb erővel hathatnak majd vissza életünkre. De ne feledjük: nem maga az érzés vagy a gondolat a fontos, hanem a tudatállapot, amelyből elindítjuk azt: erejét ez határozza meg.

S hogy valóban elérhető-e számunkra ezeken a napokon egyfajta plusz energia, azt objektíven leellenőrizni úgysem tudjuk. De ahogy a világhírű dán fizikusról fennmaradt kis anekdota jelzi, ártani nem árthat, ha aszerint cselekszünk! 🙂

„Egy amerikai tudós beállított a kiváló dán fizikus, Niels Bohr laboratóriumába, és csodálkozva látta, hogy az íróasztal fölött egy patkó függ a falon.

– Professzor úr – így az amerikai -, ön valóban azt hiszi, hogy a patkó szerencsét hoz?

– Ugyan, kedves barátom – válaszolt mosolyogva Bohr. – Hogyan hihet valaki efféle badarságban! De azt mondják, arra is hat, aki nem hisz benne!”

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók