Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat harmóniájáért

Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat harmóniájáért
Ha párunk az érintés szeretetnyelvét beszéli, teremtsünk minél több alkalmat arra, hogy megérintsük őt

Jól szeretni a párunkat nem magától értetődő: fontos, hogy megértsük, ő mitől érzi szeretve magát. Hiszen nem biztos, hogy ugyanazt a szeretetnyelvet beszéljük.

Mindenkinek van egy szeretet-tankja, és alapvetően akkor érezzük jól magunkat, ha ez a tartály tele van. Ez ad energiát a hétköznapokhoz, ettől érezzük, hogy biztonságban vagyunk, és szeretnek minket. Azonban a tartály mindenkinél másként töltődik, ezért fontos megértenünk és használnunk a másik szeretetnyelvét. Hiába halmozzuk el ugyanis apró szívességekkel a társunkat, ha ő az együtt töltött minőségi élményektől érezné jól magát, és éppen erre nem marad idő. Gary Chapman amerikai lelkész és párterapeuta 5 különböző csoportba sorolja az embereket aszerint, hogy milyen szeretetnyelvet beszélnek:

1. Elismerő szavak

Ha a párunk ezt a szeretetnyelvet beszéli, fontos minden alkalmat megragadnunk arra, hogy dicsérjük őt, biztassuk, és elismerjük azt, amit jól csinál. Nem üres szavakat vagy puszta hízelgést vár tőlünk, hanem valós érdemei elismerését. Sokat ad neki, ha kedves szavakkal erősítjük őt, és méltányoljuk erőfeszítéseit. Nem elég csak gondolni ezeket, számára fontos, hogy ezeket ki is mondjuk.

2. Minőségi idő

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak osztatlan figyelemre van szüksége partnerétől. Teremtsünk alkalmakat, amikor csak a párunkra figyelünk, teljes és őszinte odafordulással. Lehet ez egy séta, egy hétvégi kirándulás vagy egyszerűen csak egy közös vacsora. Lényeg, hogy úgy érezhesse, most csak ő van. Ilyenkor tud megnyílni, és beavatni minket a mélyebb érzéseibe, gondolataiba, és meghallgatni a mieinket is. Számára nagyon fontos, hogy ezekről őszintén és rendszeresen lehessen beszélgetni, mert ettől érzi úgy, hogy megértik őt a kapcsolatban.

3. Ajándékok

Van, akinek a figyelemmel kiválasztott, személyre szóló ajándékok fejezik ki legjobban a szeretetet. Nem az ajándék értéke a fontos, lehet az egy apróság is, a lényeg, hogy figyelemmel észrevegyük azt, aminek örülne. „Az ajándék kézzel fogható jele annak, hogy valaki ránk gondolt” – írja Gary Chapman az Egymásra hangolva című könyvében. Különösen fontos, hogy ne felejtsük el a jeles napokat, évfordulókat, mert ez mélyen érintené a párunkat, ha ezt a szeretetnyelvet beszéli. De az is fontos, hogy ne csak ilyenkor lepjük őt meg. Ha figyelünk erre, párunk úgy fogja érezni, igazán értékeljük őt.

4. Szívességek

Egyszerű dolgokról van szó itt is: néha kiteregetünk a párunk helyett, elmegyünk a gyerekért, ha általában ő szokott, vagy olykor ágyba visszük neki a reggelit. A legfontosabb biztosítani őt, hogy számíthat ránk, nincs egyedül a nehézségekkel, és igyekszünk levenni a terhek egy részét a válláról. Amire érdemes figyelni, hogy ez őszinte legyen, és valóban szeretetből fakadjon, mert a kényszernek érzett szívesség nyilvánvalóan nem ugyanazt a hatást váltja ki.

5. Érintés

Figyelem, az érintés szeretetnyelve nem teljesen egyenlő a szexszel! Természetesen az is fontos része, de itt elsősorban a spontán érintésekről, simogatásokról, puszikról, ölelésekről van szó. Ha örülsz neki, hogy a párod mosogatás közben megölel, és hozzád ér a keze, miközben a bevásárló kocsit toljátok, jó eséllyel ebbe a típusba tartozol. Ebben az esetben érdemes minél több testi érintést csempészni a napjaitokba, hogy hosszú távon megmaradhasson az intimitás!

Németh Ágnes Lilla

Erre a linkre kattintva egy tesztet találsz, mely segíthet eldönteni, Te melyik típusba tartozol.

A következő videó pedig Gary Chapman magyarországi látogatása során készült, ahol a szerző magyar fordítással beszél:

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. június 15-18.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók