Agyhullámok és meditáció

Agyhullámok és meditáció

A különböző meditációs, relaxációs és koncentrációs gyakorlatok mind eltérő hatást keltenek az agyban, vagyis eltérő agyhullámokat generálnak. Ahhoz, hogy ezen a téren eligazodjunk, készítettünk egy rövid összefoglalót.

Ahogy a meditáció fajtáiról szóló írásunkban említettük, a különböző meditációs, relaxációs és koncentrációs gyakorlatok mind eltérő hatást keltenek az agyban, vagyis eltérő agyhullámokat generálnak.

Alapvetően 5 féle agyhullámot különböztetünk meg egymástól, amelyet a kutatók a fejre helyezett elektródák segítségével, vagyis EEG-vel (elektro-enkefalográf) vizsgálnak: egy olyan eszközzel, amely alkalmas az idegsejtek elektromos mintázatának tanulmányozására. Az agyhullámok aktivitását Herz-ben mérik, amely megmutatja, hogy egy másodperc alatt hány hullámperiódust tesz meg az agyhullám.

Béta

12-40 Hz. Aktív figyelem és éberség, általános napközbeni állapotunk. Béta hullámok esetén az agy fókuszált, és könnyen, gyorsan reagál a külső körülményekre.

Alfa

6-12 Hz. Relaxált tudatállapot, ébrenléti ellazultság. Alfa állapotban az agy még dolgozik, de lassul az agytevékenység. Pihentető, frissítő hatású, serkenti a kreatív energiák áramlását. Stressz kezelésére jól alkalmazhatók az alfa hullámokat keltő technikák.

Théta

4-7 Hz. Mély meditációs tudatállapot. Az agytevékenység théta agyhullámok esetén csaknem a mélyalvás szintjére lassul. Izmaink ellazulnak, egész testünkből kiengeed a feszültség, csökken az oxigénfelhasználás, lassul a légzés. Ez egy nagyon mélyen pihentető állapot, amikor a test a mélyen gyökerező stresszeket is ki tudja oldani. Fizikai és lelki szinten is. Lelki stresszeink mind lenyomatot hagynak a testünkben, így ha testi szinten feloldódik a feszültség, ez kihatással van tágabb érzékelésünkre is. Általában ebben az állapotban öntudatlanok vagyunk. Ám létezik olyan meditációs technika (főként a transzcendentális típusú meditáció), amellyel akár ehhez a tudatállapothoz is hozzá lehet férni. Ez a tudatalatti, valamint az intuíció szintje.

Delta

1-4 Hz. Ez a mélyalváshoz társítható leglassabb agyhullám. Delta agyhullámok esetén a test regenerálódik, és beindulnak a gyógyulási folyamatok. Pihen az egész szervezet, az elmeműködés és az emésztés leáll, és az így felszabaduló energiát a test az öngyógyítási és regenerációs folyamatokra tudja fordítani, illetve gyermekeknél a növekedésre.

Gamma

40 Hz+. Ez a legmagasabb frekvenciájú (leggyorsabb) agyhullám, amely csupán nemrég került a kutatók figyelmébe, eddig a gamma hullámokat is az ébrenléti béta agyhullámokhoz sorolták. Gyakorlatilag a magas szinten fókuszált figyelem és koncentráció állapota ez. Miért számít különlegesnek? A gamma hullámok ébredéskor és alvás közben a REM (gyors szemmozgás – rapid eye movement) fázisban vannak jelen, amikor fokozott észlelés és információ-feldolgozás történik. Ezért is használhatók jól például a gamma hullámokat tartalmazó hanganyagok az agyteljesítmény, illetve fizikai erőnlét serkentésére.

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók