5 egyszerű jógapóz, amit az irodában is végezhetünk

  • témaJÓGA
  • 2018-07-02
  • 12204 megtekintések
5 egyszerű jógapóz, amit az irodában is végezhetünk

Napi 8 órán át ülni nemcsak fárasztó, de hosszú távon gerincproblémákhoz is vezethet – ha csak nem teszünk ellene. Íme pár egyszerű gyakorlat ülőmunkát végzőknek.

Hátfájás, gerincbántalmak, görbe hát, fáradtság, fókuszvesztettség – ez csak néhány ok arra, amiért érdemes elkezdenünk az irodai tornát! Sokat tehetünk egészségünkért, ha napközben minél többször felkelünk megmozgatni elgémberedett tagjainkat, minél gyakrabban elsétálunk vízért, vagy a lift helyett a lépcsőt használjuk. De még ennél is többet használhatunk magunknak, ha rendszeresen beiktatunk egy rövid irodai tornát a napjainkba!

A következő egyszerű gyakorlatokat akár az íróasztalunk mellett is elvégezhetjük – garantáltan senki nem fog megbotránkozni, inkább csak megirigyelni, és csatlakozni hozzánk 🙂 De ha nem akarjuk mások előtt csinálni, beslisszanhatunk egy szabad tárgyalóba is, vagy ami még jobb, verbuválhatunk szervezett csoportot, akik minden nap ugyanabban az időben találkoznak egy 10 perces közös jógára. A legjobb, ha az időpontot rögzítjük a naptárunkban is, így biztosan nem felejtjük el. Az irodai jóga eredménye: felfrissülés, ellazulás, meginduló vérkeringés, amelynek révén nagyobb kedvvel és fókuszáltabb figyelemmel vághatunk neki újra teendőinknek!

1. Nyújtózás

Kezdjük egy egyszerű nyújtózással. Emeljük magasba mindkét karunkat, és 5-ször jól nyújtóztassuk meg a gerincünket felfelé. Igyekezzünk közben minél mélyebbeket lélegezni, hiszen napközben általában felületesen lélegzünk. Már maga a mély légzés is jelentős mértékű felfrissülést hoz. Ha ezzel megvagyunk, 5-5-ször elvégezhetjük a nyújtózást felváltva a jobb és bal karunkkal is.

2. Előre hajlás

Ha ezzel megvagyunk, nyújtóztassuk előre a törzsünket, és próbáljuk megérinteni kezünkkel a talajt. Nem baj, ha nem sikerül – fontosabb, hogy egyenes maradjon a térd, mint az, hogy minél mélyebbre hajoljunk. Közben lélegezzünk mélyeket, és képzeljük el, hogy a fáradt, elhasznált energiáink a kezeinket át távoznak belőlünk. A belégzéssel pedig új, friss életenergia áramlik a szervezetünkbe.

3. Félhold állás

Támasszuk meg kezünkkel a derekunkat, majd hajoljunk hátra. Igyekezzünk a hát felső részét is hajlítani, ne csak derékból hajoljunk. Így jól kiropogtathatjuk csigolyáinkat, hiszen napközben hajlamosak lehetünk előre görbülő háttal bűvölni a monitort. Maradjunk így kb. 1 percig, és lélegezzünk mélyeket, lehetőleg hasból, amennyire a helyzet engedi.

4. Háromszög póz (mindkét oldalra)

Álljunk vállszélességűnél nagyobb terpeszbe, hajlítsuk be a bal lábunkat, majd bal kezünkkel fogjuk meg a bal bokánkat, miközben jobb kezünket felfelé nyújtjuk egyenesen. A jobb karunk szinte a bal meghosszabbítása. Jól belenyújtózunk a pozitúrába, és kitartjuk egy pár mély légzés erejéig. Érezzük, ahogy oldalizmaink megfeszülnek. Majd ismételjük meg a testhelyzetet a másik irányban is.

5. Szék tartás

Hajlítsuk be a térdünket, és ereszkedjünk hátra, mintha egy képzeletbeli székbe ülnénk bele. Akkor helyes a pozitúra, ha lábszárunk és combunk szinte merőleges egymásra. Kezünket nyújtsuk ki előre, tenyerünket fordítsuk fölfelé. Annál jobb, minél nehezebb kitartani, hiszen annál jobban feszül a combizom. Maradjunk benne ebben is néhány mély légzés erejéig. Ha kitartjuk, ez egy nagyon mélyen frissítő és dinamizáló gyakorlat, amely nagyon jó hatással van az ízületekre.

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók