5 egyszerű jógapóz, amit az irodában is végezhetünk

  • témaJÓGA
  • 2018-07-02
  • 8793 megtekintések
5 egyszerű jógapóz, amit az irodában is végezhetünk

Napi 8 órán át ülni nemcsak fárasztó, de hosszú távon gerincproblémákhoz is vezethet – ha csak nem teszünk ellene. Íme pár egyszerű gyakorlat ülőmunkát végzőknek.

Hátfájás, gerincbántalmak, görbe hát, fáradtság, fókuszvesztettség – ez csak néhány ok arra, amiért érdemes elkezdenünk az irodai tornát! Sokat tehetünk egészségünkért, ha napközben minél többször felkelünk megmozgatni elgémberedett tagjainkat, minél gyakrabban elsétálunk vízért, vagy a lift helyett a lépcsőt használjuk. De még ennél is többet használhatunk magunknak, ha rendszeresen beiktatunk egy rövid irodai tornát a napjainkba!

A következő egyszerű gyakorlatokat akár az íróasztalunk mellett is elvégezhetjük – garantáltan senki nem fog megbotránkozni, inkább csak megirigyelni, és csatlakozni hozzánk 🙂 De ha nem akarjuk mások előtt csinálni, beslisszanhatunk egy szabad tárgyalóba is, vagy ami még jobb, verbuválhatunk szervezett csoportot, akik minden nap ugyanabban az időben találkoznak egy 10 perces közös jógára. A legjobb, ha az időpontot rögzítjük a naptárunkban is, így biztosan nem felejtjük el. Az irodai jóga eredménye: felfrissülés, ellazulás, meginduló vérkeringés, amelynek révén nagyobb kedvvel és fókuszáltabb figyelemmel vághatunk neki újra teendőinknek!

1. Nyújtózás

Kezdjük egy egyszerű nyújtózással. Emeljük magasba mindkét karunkat, és 5-ször jól nyújtóztassuk meg a gerincünket felfelé. Igyekezzünk közben minél mélyebbeket lélegezni, hiszen napközben általában felületesen lélegzünk. Már maga a mély légzés is jelentős mértékű felfrissülést hoz. Ha ezzel megvagyunk, 5-5-ször elvégezhetjük a nyújtózást felváltva a jobb és bal karunkkal is.

2. Előre hajlás

Ha ezzel megvagyunk, nyújtóztassuk előre a törzsünket, és próbáljuk megérinteni kezünkkel a talajt. Nem baj, ha nem sikerül – fontosabb, hogy egyenes maradjon a térd, mint az, hogy minél mélyebbre hajoljunk. Közben lélegezzünk mélyeket, és képzeljük el, hogy a fáradt, elhasznált energiáink a kezeinket át távoznak belőlünk. A belégzéssel pedig új, friss életenergia áramlik a szervezetünkbe.

3. Félhold állás

Támasszuk meg kezünkkel a derekunkat, majd hajoljunk hátra. Igyekezzünk a hát felső részét is hajlítani, ne csak derékból hajoljunk. Így jól kiropogtathatjuk csigolyáinkat, hiszen napközben hajlamosak lehetünk előre görbülő háttal bűvölni a monitort. Maradjunk így kb. 1 percig, és lélegezzünk mélyeket, lehetőleg hasból, amennyire a helyzet engedi.

4. Háromszög póz (mindkét oldalra)

Álljunk vállszélességűnél nagyobb terpeszbe, hajlítsuk be a bal lábunkat, majd bal kezünkkel fogjuk meg a bal bokánkat, miközben jobb kezünket felfelé nyújtjuk egyenesen. A jobb karunk szinte a bal meghosszabbítása. Jól belenyújtózunk a pozitúrába, és kitartjuk egy pár mély légzés erejéig. Érezzük, ahogy oldalizmaink megfeszülnek. Majd ismételjük meg a testhelyzetet a másik irányban is.

5. Szék tartás

Hajlítsuk be a térdünket, és ereszkedjünk hátra, mintha egy képzeletbeli székbe ülnénk bele. Akkor helyes a pozitúra, ha lábszárunk és combunk szinte merőleges egymásra. Kezünket nyújtsuk ki előre, tenyerünket fordítsuk fölfelé. Annál jobb, minél nehezebb kitartani, hiszen annál jobban feszül a combizom. Maradjunk benne ebben is néhány mély légzés erejéig. Ha kitartjuk, ez egy nagyon mélyen frissítő és dinamizáló gyakorlat, amely nagyon jó hatással van az ízületekre.

Ha nekik bejött a Transzcendentális Meditáció, Te miért ne próbálnád meg?

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. Ha Te is meggyőződnél róla, ajánljuk figyelmedbe a Transzcendentális Meditációt. Meditálni könnyű, és mindenki számára hasznos! A következő tanfolyam időpontja: 2022. július 23-26.

Hasonló érdekes cikkek

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók