A GPS-t egy női matematikusnak köszönhetjük – Gladys West eddig ismeretlen története

  • témaEMBER
  • 2019-11-21
  • 11975 megtekintések
A GPS-t egy női matematikusnak köszönhetjük – Gladys West eddig ismeretlen története
Gladys West, amint felvételt nyer a nagy presztízsű Hírességek Csarnokába a Pentagonban, és átveszi az elismerést az amerikai légierő űrparancsnokságának alelnökétől, DT Thompson tábornoktól (Fotó: Wikimedia Commons, Adrian Cadiz)

Ha bármikor beütünk egy címet a GPS-be, vagy csak megnézünk valamit a Google Maps-en, jusson eszünkbe, hogy mindezt nagyrészt egy Gladys West nevű hölgynek köszönhetjük. A matematikus eddig el nem mondott története.

Gladys West neve eddig méltatlanul ismeretlennek számított, holott ő volt az a matematikus, aki nagyban hozzájárult a Föld formájának matematikai lemodellezéséhez, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a műholdas helymeghatározás modelljének megalkotásában is, amit ma a GPS-ekben (Global Positioning System) használunk.

Amikor 1956-ban West munkába állt a haditengerészetnél, rajta kívül csupán egyetlen fekete nő és két fekete férfi dolgozott még az intézménynél.

Éreztem ennek a súlyát, és mindig azt gondoltam, hogy a lehető legjobbnak kell lennem, amennyire csak képes vagyok” – emlékezik vissza a BBC egyik cikkében.

West egy virginiai farmer családban született, ahol az anya a helyi dohánygyárban dolgozott, míg az apa a földeken vagy a helyi vasútnál végezte napi munkáját. West már meglehetősen korán tudta, hogy nem akar a családja többi tagjához hasonlóan gyapotot vagy dohányt szedni, és egyetlen kiút számára a tanulás. A középiskolában, ahová járt, a két legjobb tanulót teljes körű ösztöndíjjal jutalmazták a helyi egyetemre.

Iskolája legjobb tanulójaként felvételt is nyert a Virginia Egyetemre, ahol némi tanakodás után a matematika szak mellett döntött. Csak néhány diáklány végzett még ezen a szakon rajta kívül, akik mind tanári pályára léptek. West is eltöltött pár évet a katedrán, ám a végzettsége lehetőséget adott számára, hogy másban is kipróbálja magát. Így került a haditengerészethez Dahlgrenbe.

Masszív problémamegoldás

Feladata az volt, hogy a műholdakról összegyűjtött adatokat feldolgozza, és ez alapján meghatározza pontos helyzetüket. Ezek az információk vezettek később a GPS kidolgozásához.

Az adatok elemzése után számítógépre vitték az információkat, és programozók segítségével különböző számításokat végeztek rajtuk. Ez volt az a korszak, amikor még szekrény méretű számítógépekről beszélhetünk. Ezek 10-ből 9-szer általában valami hibát ejtettek a számításban, így a számításokat felügyelő csapat rendre összeült, és megpróbálta kisilabizálni, hol csúszhatott be hiba.

Ez volt a szekrény nagyságú számítógépek kora (Fotó: Folb/Getty Images)

Ebben az időszakban zajlottak a rasszizmus elleni civil mozgalmak is. 1963-ban Martin Luther King, a feketék polgárjogi mozgalmának vezéralakja 250 ezer ember előtt mondta el híres „Van egy álmom” kezdetű beszédét.

Mi ebből nagyrészt kimaradtunk, hiszen mi a kormánynak dolgoztunk, és a bázison éltünk. Nem is igazán kommunikáltunk a bázison kívül élő emberekkel”- emlékszik vissza West, akinek a férje is a bázison dolgozó két fekete munkatárs egyike lett. Három gyermekük született, és immár 60 éve házasok.

Martin Luther King, a feketék egyenlőségi mozgalmának vezéralakja 250 ezer ember előtt mondta el azóta világhírűvé vált „I have a dream” kezdetű beszédét (Fotó: Central Press/Getty Images)

1979-ben osztályvezetővé léptették elő, majd nyugdíjazásáig a műholdas helymeghatározáson dolgozott. Nyugdíjazását követően a PhD-jén kezdett munkálkodni, ám közben agyvérzést kapott. Elvesztette a látását, hallását, mozgásképességét, ágyhoz volt kötve.

Az ágyban fekve hirtelen ezek a szavak jutottak eszembe: Nem maradhatsz ágyban. Fel kell kelned, és be kell fejezned a doktori disszertációdat.”

Nemcsak a PhD-t sikerült megszereznie, hanem az agyvérzésből felépülve néhány évvel később még a mellrákot is sikerült legyőznie.

Csak egészen idős korában, amikor egy egyetemi nőegyleti társa rábukkant valahol egy rövid önéletrajzára, fedezték fel munkásságát, és kezdték széles körben is elismerni.

Ahogy egykori felettese fogalmazott:

Amikor Gladys West 1956-ban elkezdett matematikusként dolgozni Dahlgrenben, aligha lehetett fogalma arról, hogy a munkája mennyire fontos hatással lesz a világra és az elkövetkező évtizedekre.”

Németh Lilla

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2023. október 14-17.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók