Már 1 óra meditáció is csökkenti a szorongást és a szív-és érrendszeri problémákat

Már 1 óra meditáció is csökkenti a szorongást és a szív-és érrendszeri problémákat

A meditáció hosszú távú hatásairól számos tanulmány készült már, a Michigani Egyetem most azonban azt kutatta, vajon mindössze 1 órányi meditáció milyen hatással van a szervezetre.

A kísérlet során olyan felnőtteket vizsgáltak, akik enyhétől mérsékeltig terjedő szorongási szintről számoltak be. Ők már mindössze 1 órai meditációtól a szorongás csökkenését érzékelték, valamint csökkent a szervezetükben néhány szívpanasszal összefüggő egészségügyi faktor, például magas a pulzusszám – számol be a Michigan Tech News cikke.

Azt, hogy a meditáció csökkenti a szorongást, már számos kutatás alátámasztotta az évek során. A John Durocher biológiaprofesszor vezette Michigan-i kutatócsoport azonban arra volt kíváncsi, vajon a meditáció rövid távú gyakorlása is képes-e ilyen kedvező eredményeket elérni. Hiszen a kutatás kimenetele jelentősen befolyásolhatja a szorongáscsökkentő terápiák további alakulását.

A kísérlet során az alanyok 20 percnyi meditációt követően 30 percnyi testmegfigyelést végeztek, majd ismét 10 percet meditáltak. A testmegfigyelés során a figyelmüket egyszerre egyetlen pontra irányították a testükben, kezdve például a nagy lábujjukkal. Azért lehet hasznos megtanulni egyetlen részletre összpontosítani a figyelmünket, mert egy stresszes élethelyzettel is jobban megbirkózhatunk, ha egyszerre csak egy részletére figyelünk, és azt próbáljuk megoldani, mintha összességében az egész helyzettől aggódnánk – emeli ki Durocher professzor. A szakember kutatócsoportja mintegy félmillió dollárt kapott az amerikai Nemzeti Egészségügyi Szervezettől a kutatásaik folytatására.

Hasonló érdekes cikkek

Transzcendentális Meditáció

Hatékony stresszoldás és egy gyors út a spirituális fejlődésre

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. A Transzcendentális Meditáció ennek egy gyakorlatias, hétköznapokba könnyen beilleszthető formája. Testi és lelki jó hatásait számos tudományos kutatás igazolja. A következő Transzcendentális Meditáció tanfolyam időpontja: 2024. április 13-16.

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók