Kása: az egészséges reggeli

Kása: az egészséges reggeli

Ha gyorsan, finomat és nagyon egészségeset szeretnénk reggelizni, a kásánál jobb választás kevés kínálkozik. Változatos és laktató reggeli, számos jótékony hatással.

Édesen vagy sósan, gyümölccsel vagy anélkül – a kása gyorsan elkészíthető, és rendkívül ízletes étel. Míg elődeink évszázadokon át fogyasztották a különféle gabonákat, mi szinte csak most kezdjük ezeket újra felfedezni. Érdemes is, hiszen hihetetlenül sok ásványi anyagot, vitamint és rostot tudunk általuk bevinni a szervezetünkbe. Nem véletlen, hogy az angolszász országokban is nagy kultusza van a különböző gabonákból készült kásáknak.

4 magvas pehelykeverék

Mi most egy egyszerű receptet ajánlunk: a 4 magvas pehelykeverékből elkészíthető verziót, amelyet ízesíthetünk kedvünk szerint. A 4 különböző gabonából álló keveréket több cég is gyártja, megtalálhatjuk bio boltokban vagy nagyobb áruházakban is.

Hogy egy kis kedvet csináljunk, mielőtt a receptet leírjuk, íme a 4 gabona jótékony hatásai:

Zab: Magas a rosttartalma, így jótékonyan hat az emésztésre, B1, B5 és B6 vitamint és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem viszi fel hirtelen a cukorszintet, emellett csökkenti a koleszterinszintet is.

Rozs: A rozsban B1 és B3 vitamin található, valamint számos ásványi anyag, például kálium, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium, szelén. Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően jótékonyan elősegíti az emésztést, valamint koleszterinszint-csökkentő hatása is van.

Árpa: Magas a rost-és B-vitamin tartalma, emellett foszfortartalmát szokás kiemelni, ami nagyon jó hatással van az idegekre, emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Búza: A búza a rizs mellett a Föld egyik legelterjedtebb gabonája. Tápértékének és ásványi anyag-tartalmának nagy része a búzamag külső rétegében, a „héjában” található. Sajnos a fehér liszt elterjedésével erről a tápértékről szinte teljesen lemondtunk, hiszen az ipar a külső rétegeket nem használja fel. Pedig a hántolatlan búzaszem és annak őrleményei gazdagok B-vitaminokban, tartalmaznak E-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, rostokat és ásványi sókat.

Elkészítés:

Az elkészítésnél mi sem egyszerűbb: a pehelykeveréket felöntjük kb. kétszer annyi folyadékkal, amely lehet teljesen vízből, vagy víz és tej keverékéből, ízlés szerint. Tejjel kicsit gazdagabb és selymesebb az ízhatás. Kb. 10 percig főzzük. Nem kell folyton kavargatni, elég, ha néha ránézünk, hogy ne fusson ki.

Fűszerek:
Ha az édes kása mellett döntünk, akkor a következő fűszerekkel lehet kísérletezni: fahéj, szegfűszeg, őrölt gyömbér, őrölt kurkuma. Ezek mindegyikének külön-külön is megvan a maga jótékony hatása.

Gyümölcs:
Tehetünk hozzá bármilyen idénygyümölcsöt: megfelelő az alma is, de még jobb az eper, a málna, az áfonya és az egyéb bogyós gyümölcsök. Ezt lehet nyersen is hozzáadagolni, vagy meg is főzhetjük egy kicsit. Ezen kívül megbolondíthatjuk aszalt gyümölcsökkel is.

Édesítés:
Édesítőként tehetünk bele cukrot (nádcukrot például), vagy az elkészülés után adhatunk hozzá mézet vagy lekvárt.

Magok:
Hogy még jobban turbózzuk az egészséges hatást, különféle magokat is ki lehet hozzá próbálni, például diót, mogyorót, mandulát, tökmagot, diákcsemegét. De vannak olyan magfajták (pl. őrölt lenmag, őrölt búzacsíra vagy szezámmag), amelyeknek jótékony hatásairól ódákat zengenek a reform oldalak, megtalálni a helyüket az étkezésünkben viszont elég nehéz. Erre is megoldást jelenthet a kása.

Szinte végtelen kombinációban lehet tehát variálni a hozzávalókat, s a végeredmény garantáltan változatos és egészséges reggelit jelent az egész családnak!

Jó étvágyat! 🙂

Ha nekik bejött a Transzcendentális Meditáció, Te miért ne próbálnád meg?

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. Ha Te is meggyőződnél róla, ajánljuk figyelmedbe a Transzcendentális Meditációt. Meditálni könnyű, és mindenki számára hasznos! A következő tanfolyam: 2020 augusztus 15-18.

Hasonló érdekes cikkek

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók