A meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt

A meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt

Azok, akik rendszeresen gyakorolnak jógát vagy meditációt, esküsznek ezek pozitív testi és lelki hatásaira. Mindezt a tudomány is egyre inkább alátámasztja. Egy újabb kutatás szerint a jótékony hatások már molekuláris szinten érvényesülnek.

A Frontiers in Immunology szaklapban közzétett kutatás 18 tanulmányt vizsgál együttesen, melyek 846 alany életét követték végig 11 éven keresztül. A vizsgálat azt találta, hogy azoknál, akik ezeket a technikákat gyakorolják, kevesebb citokin van jelen a szervezetben.

A citokin a jelzőmolekulák egy fajtája, amely az immunválasz során a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. A citokinek általában magas stresszel járó helyzetekben termelődnek, az úgynevezett „harcolj-vagy-menekülj” helyzetekben. Ha szintje sokáig magas a szervezetben, az káros hatással van az egészségre, és kapcsolatba hozható a rákos megbetegedésekkel, a mentális betegségekkel, valamint az idő előtti öregedéssel is.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a jóga megakadályozza a rákot, vagy a meditáció azonnal kigyógyít a depresszióból. De kétségkívül azt mutatja, hogy azok, akik jóga vagy meditációs technikákat gyakorolnak, sokkal jobban fel tudják venni a harcot a stressz sejtszintű következményeivel szemben.

Ha nekik bejött a Transzcendentális Meditáció, Te miért ne próbálnád meg?

Kutatások szerint a meditáció már sejt szinten képes csökkenteni a stresszt. Ha Te is meggyőződnél róla, ajánljuk figyelmedbe a Transzcendentális Meditációt. Meditálni könnyű, és mindenki számára hasznos! A következő tanfolyam időpontja: 2022. július 23-26.

Hasonló érdekes cikkek

Legfrissebb cikkek

Kiemelt videók